17 Nëntori, Çlirimi i Tiranës 1944

17 Nëntori, Çlirimi i Tiranës 1944

17 Nëntori, Çlirimi i Tiranës 1944

Cliririmi i kryeqytetit i riktheu sovranitetin dhe pavarësinë vendit, dhe shqiptarëve iu riktheu lirinë. Në ndryshim nga shumë vende të tjera të pushtuara, Shqipëria u çlirua nga vetë shqiptarët pa ndërhyrjen e forcave aleate. Gjatë tetorit dhe nëntorit të 1944, Tirana u kthye në një fushëbetejë të vërtetë me beteja që janë ngulitur fort në kujtesën kolektive, si ajo në Rrugën e Barrikadave. Lufta Nacional Clirimtare e rradhiti  Shqipërinë mes Kombeve të Bashkuara Antifashiste, të kryesuar nga tri Fuqitë e Mëdha, ShBA, Bashkimi Sovjetik, Britania e Madhe.